44. Ribniški semenj

Za nami so izredno uspešni Grajski večeri, ki so letošnje poletno dogajanje dvignili še za nekaj stopnic višje. Kvalitetna in izbrana vsebina, zelo dober obisk, oblikujejo ribniški poletni festival, ki upravičeno postaja eden največjih na širšem območju in se ponosno postavlja ob bok podobnim dogodkom v državi. Več o Grajskih večerih si lahko preberete na spletni strani www.turistično-drustvo-ribnica.net.

Vrhunec letošnjega dogajanja pa prihaja ta vikend, s tradicionalnim, 44. Ribniškim semnjem. Celotno dogajanje si lahko ogledate na spletni zgibanki.

Sejem suhe robe in lončarstva ima v Ribniški dolini dolgo in bogato tradicijo. Prvi sejmi so se odvijali v 16. stoletju, ko so imeli ribniški tržani s cesarskim dovoljenjem tedenske sejme kot posebno trško svoboščino. Ti sejmi so bili posebno živahni ob 'žegnanjih'. Trženje je vzpodbujal tudi ribniški graščak, ki je po urbarju iz leta 1573 pobiral le stojnino, ostalih dajatev domačinom ni bilo potrebno plačevali. V začetku 16. stoletja so si Ribničani postavili tudi lastno sejmišče, t.i. »kavmav« (Kaufmauer). To sejmišče, ki je stalo na prostoru današnje Miklove hiše, so Ribničani dolgo hranili v dobrem stanju.

Skozi stoletja so se sejmi selili v Sodražico, pa znova v Ribnico, od leta 1976 pa imamo v Ribnici spet vsakoletni sejem suhe robe in lončarstva.

Gre za tradicionalno kulturno – etnografsko prireditev, ki se je zadnje desetletje razvila v večdnevno dogajanje in iz leta v leto privablja vse več obiskovalcev tako iz tujine, kot domovine. Zadnja leta beležimo več deset tisoč obiskovalcev, število stojnic pa je tudi že preseglo številko 400.

Turistično društvo Ribnica, ki je glavni organizator sejma, letos praznuje 114 let in je bilo tudi eno prvih pobudnikov za ustanovitev Turistične zveze Slovenije.

Predhodnik današnjih dogodkov v začetku septembra je bil v 60. letih Ribniški festival, ki ga je v 70. letih zamenjal semenj, Turistično društvo Ribnica pa zadnja leta s pomočjo Občine Ribnica, JSKD OI Ribnica in Rokodelskega centra Ribnica, poleg semanjega vrveža oživlja tudi kulturni utrip, saj so Grajski večeri, ki se odvijajo v ribniškem gradu vsak petek v juliju in avgustu, uvod v Ribniške dneve, katerih vrhunec je semenj. 

Vabljeni ta vikend v Ribnico in še posebej v nedeljo na semanji dan, kjer se bomo skupaj poveselili in zabavali ob bogatem kulturnem programu, v katerem sodelujejo ustvarjalci kulture in ostalega javnega življenja iz vse Slovenije.

Slavnostni govornik na odprtju letošnjega semnja bo predsednik vlade Republike Slovenije, g. Marjan Šarec.

 

44. RIBNIŠKI SEMENJ

20. ROKODELSKI FESTIVAL

nedelja, 1. september 2019

---

9.15 TRADICIONALNI SEMANJI SPREVOD PO GLAVNI ULICI

10.00 ODPRTJE SEMNJA

 • pozdravni nagovor predsednika Turističnega društva Ribnica Jožeta Zakrajška
 • pozdravni nagovor župana Občine Ribnica Sama Pogorelca
 • govor predsednika vlade RS Marjana Šarca

11.00 v gradu: 10. Suhorobarske igre, zabavno tekmovanje (organizator Turistično društvo Ribnica)

Od 9. ure naprej pod šotorom v  Obrtni coni Ugar (vhod pri trgovini Hofer): živinorejska razstava z ocenjevanjem živali ob 110 letnici KGZ Ribnica

 • 12.00 svečano odprtje s podelitvijo priznaj najboljšim rejcem živali in svečanost ob 110 letnici Kmetijsko gozdarske zadruge Ribnica. (organizatorja Govedorejsko društvo Ribnica in KGZ Ribnica)

10.00 – 13.00 na dvorišču pred Rokodelskim centrom: LOV ZA ZAKLADOM (organizator Rokodelski center Ribnica)

 • Potegujte se za privlačne nagrade v igri za radovedne glave, ki želijo v Ribnici odkriti skrite kotičke in jo doživeti na poučen in zabaven način. Prijave in začetni namig lova za zakladom se nahaja pred Rokodelskim centrom od 10 ure naprej. Ko opravite vse preizkuse, morate na zaključni točki, ki je enaka začetni, rezultate oddati najkasneje do 13. ure. Razglasitev zmagovalca in podelitev nagrad bo ob 15. uri pred Rokodelskim centrom Ribnica.

od 11. ure naprej na zvoniku cerkve sv. Štefana: plezanje na zvonik ribniške cerkve (organizator Plezalni klub Ribnica)

 • Želite Ribnico in okolico videti s ptičje perspektive in doživeti semanji živžav na prav poseben način? Plezalni klub Ribnica že tradicionalno organizira plezanje na vrh Plečnikove mojstrovine – zvonik cerkve sv. Štefana. Vsi, ki bi se radi preizkusili v plezanju, pridite v času semnja pod zvonik. Člani PK Ribnica bodo poskrbeli za adrenalinsko izkušnjo in vašo varnost.

11.00–15.00 v gradu: animacijski program Demo teama Ju-jitsu zveze Slovenije (organizator Ju-jitsu zveza Slovenije)

12.00 - 16.00 v gradu: animacija za otroke - poslikava obraza (organizator Turistično društvo Ribnica)

12.00–21.00 na parkirišču pri Zavarovalnici Triglav: zabavno animacijski program (organizator Ribniški študentski klub)

14.00 v gradu: nastop Društva mažoret in plesalcev Ribnica (organizator Turistično društvo Ribnica)

16.00 v gradu: osrednji popoldanski koncert Prifarskih muzikantov (organizator Turistično društvo Ribnica)

---

Dvorišče pred Rokodelskim centrom in del grajskega vrta

 1. ROKODELSKI FESTIVAL– cvet slovenskega rokodelstva (organizator Turistično društvo Ribnica)
 • Predstavilo se bo okrog 45 rokodelcev iz vse Slovenije. Vsi so nosilci znaka kakovosti, Art&Craft Slovenija, kar pomeni, da bo možen nakup najkvalitetnejših izdelkov, ki jih ta hip ponuja slovenska domača in umetnostna obrt.
 • Nekateri rokodelci bodo demonstrirali nastajanje izdelkov, kar za obiskovalca pomeni posebno doživetje in spoznanje, da Slovenija premore posameznike - mojstre svoje obrti.
 • Nakup uporabnega, okrasnega, darilnega … rokodelskega izdelka, bo vsekakor prava odločitev!

Rokodelski center Ribnica

10.00 – 17.00 srečanje s pletarji in lončarji pri delu v delavnici

11.00 predstavitev projekta Katalog slovenskih glin in klepet ob kavi z Urbanom Magušarjem (organizator Rokodelski center Ribnica)

---

STALNE  IN OBČASNE RAZSTAVE

V Galeriji Miklova hiša je med 10 in 12 uro na ogled slikarska delavnica za otroke pod vodstvom akad. slik. Andreje Gorjanc. Delavnica bo v atriju za Galerijo Miklova hiša (pod kostanjem).

Med 9 in 19 uro vabljeni na ogled razstave Likovni svet Alenke Gerlovič / Didaktična zbirka Galerije Miklova hiša.

V Muzeju Ribnica v gradu so od 9. do 19. ure na ogled razstave:

 •    Suha roba in lončarstvo
 •    Boj krvavi zoper čarovniško zalego
 •    Konec je Vélike vojne!

Sredi grajskega zelenja je na ogled Park kulturnikov.

V Rokodelskem centru Ribnica lahko od 9. do 19. ure obiščete Muzejsko trgovino in si ogledate razstave:

 •  (Za)kaj delaš?
 • Katalog slovenskih glin
 • Razstava izdelkov pletarske in lončarske šole 2018/19
 • Podobe ustvarjalnosti dr. Zmage Kumer, vtisnjene v razkrivanje pesemskega izročila
 • Zaključna razstava likovnih del slušateljev LICE letnik 2018/19 (ateljejski prostori)

---

Na Škrabčevem trgu

 • Izdelovalci domačih suhorobarskih in lončarskih izdelkov

V gradu

 • predstavitev ponudnikov turističnih storitev, dogodkov in izbrane kulinarične ponudbe, med drugimi se bo VETD Hrovača predstavil s 'Fižolovim dnem.'

Pri župnijski cerkvi

 • razstava domačih izdelkov in dobrot izpod rok Društva podeželskih žena Ribnica,
 • čebelarski proizvodi

Pred Ideal centrom

 • gobje specialitete in gobarska razstava v Ideal centru,

Na parkirnem prostoru ob Bistrici

 • ribje jedi

Pri Lovskem domu na Opekarski cesti

 • divjačinske jedi

---

PRESS in Infocenter: v prostorih Turističnega društva na Gallusovem nabrežju 10 in Rokodelskega centra Ribnica, Cesta na Ugar 6, Ribnica.